DEZVĂLUIRI
Primăria cheltuie în zadar miliarde, iar Unirea Slobozia nu bate nicio echipă importantă
Sportul Ialomiţean este în măsură să dezvăluie amănunte senzaţionale în ceea ce priveşte echipa de fotbal a municipiului Slobozia, formaţie care ne costă lunar cîteva sute de milioane de lei vechi, dar care de trei sezoane se zbate în mediocritate la nivelul ligii a 3-a. Cu un buget mult peste ceea ce pot aduna chiar echipe de top din liga secundă, Unirea Slobozia reuşeşte an de an să doboare recorduri negative, «performanţe» care puteau fi realizate cu bani mult mai puţini şi, care, de altfel, s-au şi realizat pe vremea cînd municipalitatea nu îngropa nebuneşte sute de mii de euro.
Aşadar, haideţi s-o luăm pe rînd. Potrivit unor statistici realizate de Sportul Ialomiţean, Unirea Slobozia este una dintre cele mai bogate echipe din cel de-al treilea eşalon fotbalistic românesc. Numai astfel se poate explica de ce antrenorul formaţiei, Ion Răuţă, care se poate mîndri cu un CV în care ca punct culminant regăsim funcţia de antrenor cu portarii la fosta echipă de Liga I Farul Constanţa, este plătit regeşte, cu aproximativ 120 de milioane lei vechi lunar. Net. În condiţiile în care, spre exemplu, fostul antrenor al formaţiei de primă ligă Rapid Bucureşti, Nicolae Manea, echipă care se bate an de an la cupele europene, deci pentru reprezentare internaţională, avea exact acelaşi salariu ca şi Răuţă! Nu trebuie trecut cu vederea nici că, tot un alt exemplu, antrenorul echipei de ligă secundă Concordia Chiajna, Adrian Bumbescu, fostă glorie a formaţiilor Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti, este plătit cu 20 milioane lei vechi lunar, deşi echipa sa încă mai păstrează şanse, matematice ce-i drept, la promovarea în prima ligă românescă. Dincolo de aceste aspecte, nu trebuie să neglijăm nici faptul că unii dintre jucătorii Unirii Slobozia au fost şi sînt plătiţi mult peste ceea ce încasează chiar jucători de liga I, iar uneori cu sume care echivalează cu banii fotbaliştilor de top. Tot un alt exemplu, la Dinamo, mijlocaşul Marius Alexe, care se află în vederile selecţionerului Răzvan Lucescu pentru echipa Naţională a României, nu încasează mai mult de 50 milioane lei vechi lunar, iar mijlocaşul Unirii Urziceni, Laurenţiu Marinescu, ia bani doar dacă joacă: 50 de milioane de lei vechi la fiecare prezenţă în tricoul campionilor.
Acestea fiind relatate, să ne oprim puţin asupra performanţelor realizate cu investiţii colosale la echipa municipiului Slobozia. Aşadar, în sezonul 2006-2007, cînd formaţia încă era susţinută financiar de Nicolae Nichita, patronul de la InterGroup, la care se adăuga un sprijin substanţial şi din partea municipalităţii, Unirea Slobozia a terminat campionatul pe locul al 6-lea, după ce în turul campionatului visa chiar la promovarea în liga secundă. Jucătorii nu erau plătiţi cu mai mult de 2000 de euro anual, majoritatea proveneau din Slobozia ori zona adiacentă, iar echipa era pregătită de un tehnician tînăr, Eusebiu Tudor, la prima experienţă din carieră, şi care nu lua mai mult de 20-30 milioane lunar. În următorul sezon, 2007-2008, slobozenii au terminat abia pe locul al 8-lea şi, atenţie!, de pe 22 aprilie 2008 datează şi ultima victorie în faţa uneia dintre echipele cu care Unirea s-a bătut pentru locurile fruntaşe: 3-1 pe teren propriu cu Rocar Bucureşti, în returul acelui campionat. Ulterior, echipa intră pe mîinile competente ale Consiliului local Slobozia, este numit un Consiliu de Administraţie, în realitate acelaşi cu al Clubului Sportiv Municipal, iar «tocarea» banului public se realizează fără măsură şi fără cap. Unirea Slobozia nu bate nicio echipă importantă în sezonul 2008-2009 şi termină campionatul abia pe locul al 4-lea, deşi am avut antrenori plătiţi chiar şi cu 84 milioane lei vechi lunar, iar unii dintre jucători ridicau salarii de 50-60 milioane lei vechi! Nici campionatul acesta situaţia nu este diferită, pentru că echipa municipiului Slobozia n-a reuşit nicio victorie în faţa principalelor echipe din ierarhie, 1-2 şi 0-1 cu Viitorul Constanţa, 1-1 şi 1-3 cu CS Domenşti, 0-0 şi 0-3 cu CS Viscofil, 1-2 la Berceni, iar meciul retur este peste două săptămîni.
S-a renunţat şi la promovare. Mai aşteptăm 5 ani!
După toate cele cîte am enumerat, haideţi să continuăm. Vizibil deranjat de grămada de bani pe care o cheltuie lunar cu Unirea, primarul Gabi Ionaşcu ar fi luat atitutidine. După cum am dezvăluit într-unul dintre numerele noastre precedente, fotbaliştii de la Unirea Slobozia nu vor primi nicio primă pentru meciurile cîştigate dacă la final nu se vor clasa pe primele două locuri, performanţă greu de atins acum, iar salariile vor fi blocate dacă echipa nu continuă să se poziţioneze pe treapta a 3-a a podiumului. Să mai precizăm şi că în contractului domnului Răuţă obiectivul era promovarea? Nu credem că mai are rost. Dar, să revenim. Potrivit surselor noastre, extrem de bine informate, Consiliul de Administraţie al CSM Unirea Slobozia a decis că anul acesta echipa nu mai are obiectiv promovarea, dar nici cîţiva ani de aici încolo. Banii se vor diminua, iar diferenţa va fi direcţionată către sectorul de copii şi juniori cu care peste aproximativ 5 ani să se atace promovarea în liga secundă. Vă place?
Unirea n-a jucat, dar a urcat în clasament
Formaţia din reşedinţa de judeţ n-a evoluat în etapa a 26-a a campionatului Ligii a 3-a, dar a acumulat încă 3 puncte în clasament la «masa verde» graţie faptului că Oil Terminal Constanţa s-a retras din seria a 2-a în timpul returului şi astfel echipa de la malul Mării pierde toate jocurile rămase de disputat cu scorul de 0-3. Cu acest succes, slobozenii antrenaţi de Ion Răuţă au reuşit să urce în ierarhie pe locul al 3-lea, la numai un punct în faţa principalelor contracandidate la podium, CS Domneşti şi CS Viscofil, ambele cu cîte 50 de puncte. Astfel, mulţumită faptului că ocupă ultimul loc pe podium, jucătorii Unirii Slobozia se pot gîndi şi la propriile salarii, aceasta fiind una dintre condiţiile de îndeplinit pentru ca fotbaliştii lui Răuţă să fie remuneraţi. (George ŞEITAN)
Rezultatele complete etapei a 26-a
Viitorul Ianca-Farul 2 Constanţa 1-2
CS Tunari-Partizanul Merei 1-0
CS Domneşti-ACS Berceni 1-2
Viitorul Chirnogi-CS Eforie 2-1
Viitorul Constanţa-CSM Medgidia 3-0
Viitorul Însurăţei-Dunărea Călăraşi 2-2
Petrolul Berca-Callatis Mangalia 2-0
CS Viscofil-Utchim Găeşti 3-0
Oil Terminal Constanţa-Unirea Slobozia 0-3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu